Gaziantep, Türkiye'nin en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir. Son yıllarda önemli bir göç hareketliliği yaşamaktadır. Bilinenin aksine Gaziantep göç alan değil de göç veren bir il olmaya başlamıştır.
Aslına bakılırsa durum bundan biraz daha fazlasıdır. Şöyle ki, Gaziantep bir yandan göç almaya devam etmektedir. Ancak verdiği göç aldığı göçten fazla olduğu için şehir göç veren şehir olarak görülmesine neden olmuştur. Göç veren şehir olma özelliği şehirde hissedilmemektedir. Bunun Türkiye’de bilinen bir nedeni var. Mülteciler nüfusu Aralık 2024 itibarıyla, Gaziantep'te 406.263 Suriyeli mülteci yaşamaktadır Bu durum şehirden hızla uzaklaşan nüfusu bir anlamda perdelemektedir. İstihdam alanlarında iş gücü açığı hissedilmediği için demografik değişim anlaşılamamaktadır.
Hem şehirlerarası göç hem de şehir içinde yerleşim yeri değişiklikleri, şehrin demografik yapısını dinamik bir şekilde değiştirmeye devam etmektedir.
Tüm bu iddiaların istatistik bir temeli elbette var. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, Gaziantep'e gelen ve giden göç oranları, şehirdeki yaşam koşullarının değişimini yansıtmaktadır.
2022 yılında, Gaziantep'e 50.192 kişi göç ile gelirken, 55.699 kişi şehirden dışarıya göç etmiştir. Bu durum, Gaziantep'in net göç hızının -2,6 olmasıyla şehrimizin göç veren şehirlerden biri olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.
Aslına bakılırsa azalanın sadece sayısal bir değer olmadığını yaklaşık 50.000 kişinin demografik olarak değiştiğini görmemiz gerekiyor.
2023 yılında ise, şehirden göç eden kişi sayısının 73.835'e yükselmesi dikkat çekmiştir. Bu artış, özellikle ekonomik faktörler ve yaşam kalitesi gibi etmenlerin etkisiyle şekillenmiştir. 2023 yılındaki göç veren nüfustaki dramatik artışta bölgede yaşanan büyük depremin etkileri de hesaba katmamız gerekiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılı İç Göç İstatistikleri bültenine göre bu göçlerin 30 bin 987’si, doğrudan doğal afetten etkilenme sonucunda gerçekleşti. Bunun dışında, 7 bin 688 kişi tayin değişikliği, 5 bin 628 kişi iş bulma veya işe başlama gibi ekonomik nedenle, 12 bin 748 kişi ise eğitim amacıyla şehri terk etti. Medeni durum değişikliği ve ailevi nedenlerle 3 bin 151 kişi, daha iyi konut ve yaşam koşulları arayışıyla ise bin 457 kişi Gaziantep’ten ayrıldı.
Gaziantep’e göç edenlere gelince 65 bin 524 kişinin de çeşitli sebepleri vardı. 22 bin 172 kişi doğal afetler nedeniyle kente göç ederken, 6 bin 65 kişi tayin değişikliği, 6 bin 27 kişi iş bulma, 7 bin 317 kişi eğitim, 2 bin 773 kişi medeni durum değişikliği, 7 bin 72 kişi daha iyi yaşam koşulları ve 8 bin 287 kişi ailevi nedenlerle şehre yerleşti.
Burada tabloya sürekli negatif bakmanın yanlış olacağını düşünüyoruz. Daha iyi yaşam koşulları ve iş bulma / işe başlama konusundaki istatistikler bakınca bunlarda Gaziantep’in daha fazla cazibe merkezi olduğunu görüyoruz. Şehrimiz hala umudun kenti durumundadır.
Gaziantep’in net göç hızı -3,8 olarak kaydedildi, bu da şehrin geçen yıl verdiği göçün aldığı göçten daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu durum, özellikle Kahramanmaraş depremlerinin ardından şehrin demografik yapısındaki değişimi ortaya koyuyor.
Gaziantep depremden çok fazla etkilenen Kahramanmaraş ve Adıyaman gibi yerlerden de ciddi anlamda göç de almıştır. Bu durum demografik değişimlerin tek taraflı olmadığını gösteriyor.
Gaziantep'e olan göç hareketliliği, şehre olan ilginin arttığını gösterirken, diğer yandan kentten göç edenlerin yaşam standartları, doğal afetler ve iş fırsatları gibi nedenlerden dolayı başka şehirleri tercih ettikleri görüyoruz.
Gaziantep Evden Eve Taşımacılık Açısından Önemi
Yukarıda anlattığımız demografik hareketlilik “evden eve taşımacılık” sektörünü de pozitif oldukça etkiliyor. Taşınmaların artması sektörü büyütüyor. Yeni istihdamlara kapı aralıyor. Yüzlerce çalışan bu sektörden geçimini sağlıyor. Gelirden ödenen vergi ülkemize güç olarak katkıda bulunuyor.
Gaziantep’te evden eve taşımacılık sektörü, şehir içi ve şehirlerarası taşınmaların artmasıyla birlikte büyüyor. Özellikle deprem sonrası yeni konutlara taşınanların sayısında büyük bir artış yaşanıyor.
Tüm gözlemlerimiz ve istatistikler göstermektedir ki, Deprem sonra Gaziantep’e TOKİ tarafından yapılan konut üretiminde bir artış var. 2025 yılında 1000 den fazla konut ev sahiplerine teslim edilmiştir. Bir kısım projelerde devam etmektedir. Bu durum da Gaziantep evden eve taşımacılık sektörünün büyüyeceği gerçeğini gösteriyor.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da tüm bu şehir içi ve şehirlerarası ev taşıma yoğunluğu yetkisiz, evden eve taşımacılık yapacak yasal belgelere sahip olmayan kişilerin de nakliye işleri yapması gibi sorunlara neden olmaya başladı. Herhangi bir sorunda karşınızda muhatap bulamayacağınız bir nakliye yerine tüm çalışma izinlerine sahip tüm yasal yükümlülüklerini yerine getiren firmalara yönelmek bir mağduriyet yaşanmaması için her geçen gün daha önemli hale gelmiştir.